Bästa vattenreningstabletter bäst i test

Vattenreningstabeller är perfekt att köpa i prepping syfte men även för dig som ska ut på ett par dagars äventyr och behöver rent vatten. Tack vare kloret och silverjoner i tabletterna avdödar man bakterier, virus och andra orenheter i vattnet som kan göra en sjuk. Att ha vattenreningstabelleter i hemmet är perfekt i förberedelse inför en kris och nästan ett måste för prepparen som vill vara förberedd på alla tänkbara scenarion. 

I denna guide kommer vi att lista flera olika tabletter i olika prisklasser så att du kan hitta rätt produkt på en gång. De flesta tabletter har samma effekt men kan smaksätta vattnet på lite olika sätt. När man inte har rent rinnande vatten kanske inte smaken är så betydande men det är ändå en del av undersökningen. Köper du i prepping syfte kan det vara värt att köpa ett storpack så att du har ett litet lager när nöden kräver. 

Vattenreningstabletter bäst i test:

vattenreningstabletter 70-pack

Bästa tabletterna

Katadyn 70-pack

Vattenreningstabletter fri från silver och klor

BioCool Purify My Drinking Water

Katadyn Micropur Forte vattenreningstabletter

Bra vattenreningstabletter

Katadyn 100-pack

Aquatabs Vattenreningstabletter 50-pack

Perfekt för friluftsliv

Aquatabs Vattenreningstabletter

Vattenreningstabletter Aqua Clean

Vattenreningstabletter för 2000 liter vatten

Aqua Clean

vattenreningstabletter 70-pack

1. Katadyn

Vattenreningstabletter 70-pack

Katadyns vattenreningstabletter är perfekt för dig som vill resa, utforska eller helt enkelt bara lagra vattenreningstabletter hemma. Tabletterna har en klorbaserad lösning vilket renar vattnet på endast 30 minuter och en tablett räcker till 1 liter vatten. Därmed ger dig ett litet paket totalt 70 liter vatten vilket är väldigt prisvärt. Klordioxid tar bort vattenburna sjukdomar och vattnets smak efter rengöringen är helt klart drickbart. 

Tänk på att vattnet som du tänkt att rengöra med dessa tabletter inte får vara grumligt. Alltså måste det först filtreras till en klarare nyans innan kloret kan rengöra vattnet och göra det säkert att dricka. Tabletterna är tillverkade av det schweiziska företaget Katadyn vilket är en välkänd och stor tillverkare inom prepping & överlevnad. 

Vattenreningstabletterna från Katadyn håller i hela 4 år så det är perfekt ur ett prepping syfte. Däremot behöver du kanske fylla på lagret efter 3 år för att ha lite marginal i lagret, så att inte tabletterna är gamla när det väl händer något. 

Tabletterna har klordioxid i sig vilket avdödar bakterier, virus och parasiter, perfekt för dig som vill säkerställa att vattnet du dricker är säkert. klordioxid avdödar även cryptosporidium som annars kan vara resistent mot klor. Vi gillar klordioxid baserade vattenreningstabletter eftersom det är bättre än jodbaserade tabletter som kan vara ohälsosamma. 

Vattnet får en viss klorsmak, men smaken är ändå bättre än många andra vattenreningstabletter vi har testat. Smaken är helt klart godkänd och inget som vi tycker förhindrar produktens omdöme. 

Återförsäljare:

2. BioCool Purify My Drinking Water

Vattenreningstabletter fritt från silver och klor

Dessa vattenreningstabletter från Svenska BioCool är baserade på natriumperkarbonat som bildas till väteperoxid när natriumperkarbonat kommer i kontakt med vatten. En burk innehåller hela 250 tabletter och med dessa kan du rengöra totalt 1250 liter vatten. Dessa tabletter är perfekt att bunkra i hemmet eller att ta med sig på semestern för att få rent vatten. Dessa vattenreningstabletter tillsätter syre i vattnet vilket gör att de smakar bättre än andra tabletter. 

Tabletterna håller vattnet drickbart i upp till 3 månader vilket är perfekt för dig som är ute med husbilen en längre tid och behöver färskt vatten. Tabletterna är fritt från klor och silver vilket gör att vattnet är hälsosamt att dricka. En tablett tillsätts i fem liter vatten sedan måste du vänta i tre timmar innan vattnet är drickbart. Är du på resande fot i vildmarken kan de första tabletterna i listan vara att föredra eftersom dessa tabletter gör vattnet drickbart fortare.

Detta är perfekt i prepping syfte för att kunna laga mat, koka kaffe och givetvis hålla vätskebalansen på en bra nivå. Det gäller att ha klart vatten när man använder denna typen av vattenrening. Vattenreningstabletterna är biologiskt nedbrytbar och fungerar i alla typer av vattentankar för lagring av större volymer. 

Tänk på att dessa vattenreningstabletter funkar för vatten som är avsedd att dricka, men kanske inte riktigt är helt säkert. Därmed kan du inte ta vatten ur vilken sjö som helst och förvänta dig att tabletterna rengör alla bakterier. Det gäller att koka vattnet ordentligt och använda vatten som man vet fungerar. Sedan kan man använda vattenreningstabletterna för att lagra vatten i längre tid utan att det blir dåligt. 

Återförsäljare:

Katadyn Micropur Forte vattenreningstabletter

3. Katadyn 100-pack

Bra vattentabletter inför kris

Dessa vattenrenings är för dig som vill kunna konservera vatten i upp till 6 månader utan att det blir dåligt. Tabletterna verkar på 30 minuter och efter 2 timmar får du även bort giardia som är inget man vill ha i kroppen. Paketet innehåller totalt 100 tabletter och ger dig totalt 100 liter vatten vilket är perfekt för dig som vill bunkra upp lite vatten. Vill du bunkra ännu mer köper du antingen fler pack av denna eller produkten över som ger dig totalt 1250 liter vatten. 

Med Katadyns vattenreningstabletter ändrar inte vattnets smak särskilt mycket och det är fullt drickbart efter en rengöring. Är vattnet grumligt måste du först filtrera vattnet till en klar nyans för att tabletterna ska ge effekt. Vi gillar Katadyns vattenreningstabletter eftersom tillverkaren har över 80 år i branschen och utvecklas ständigt till det bättre.

Tack vare silverjoner kombinerad med klor får du bort skadliga bakterier och kan säkrare dricka vatten som annars inte hade kunnat druckits. Katadyn har som sagt gjort detta nu i över 80 år och under åren har de jobbat med FN för att hjälpa till där vattnet inte alltid är det renaste. Enligt WHO består 80% av alla reserelaterade sjukdomar på grund utav vattnet så det är inte helt dumt att ta med sig ett packet om du ska ut på resande fot. 

Ska du på en längre husbilssemester är det perfekt att ha med sig en vattentank med Katadyn i. Detta kan försäkra dig att du alltid har ett par liter vatten som funkar var du än befinner dig i världen. Vattenreningstabletterna kan även användas med aluminium- eller rostfria flaskor utan att det skulle bli skadligt. 

Återförsäljare:

Aquatabs Vattenreningstabletter 50-pack

4. Aquatabs Vattenreningstabletter

Perfekt för friluftslivet

Aquatabs Vattenreningstabletter används av FN och tar bort skadliga mikroorganismer som finns i vattnet och kan göra oss sjuka. Dessa är perfekta för att ta ha i hemmet i prepping syfte, friluftslivet eller för resan där vi inte är vana med vattnet som finns i kranen. Ett paket innehåller 50 tabletter och 1 tablett renar 1 liter vatten. Därmed renar ett helt paket hela 50 liter vatten vilket är perfekt för dig som behöver ett lagom stort paket. 

Vattenreningstabletterna verker på endast 30 minuter vilket är perfekt för dig som inte har hela dagen för att få i dig lite rent vatten. Det gäller att röra runt lite då och då under reningsprocessen för att allt medel ska komma i kontakt med allt vatten i behållaren. Innan du använder tabletterna är det viktigt att du läser instruktionerna ordentligt eftersom vid felaktig användning kan de bli skadligt, speciellt om de kommer i kontakt med ögonen. 

Tabletterna är precis som vanliga rengöringstabletter och fungerar endast på klart vatten. Har du grumligt vatten måste du först filtrera vattnet för att få en klarare färg. Dessa tabletter är ordentligt hälsotestade och att FN även använder dom är ett stort plusbetyg. Tabletterna ändrar inte smaken på vattnet allt för mycket och det går helt klart att dricka vattnet rent smakmässigt efter en kur. 

Priset är på under 200 kronor så det är en ganska billig livförsäkring och något som vi rekommenderar alla preppers att ha hemma i lagret. Med dessa tabletter får du även bort 99,9% minskning av protozoer inom 30 minuter. 

Återförsäljare:

Vattenreningstabletter Aqua Clean

5. Aqua Clean

Rent vatten i 6 månader

Behöver du ett rejält lager av vattenreningstabletter är detta förmodligen den bästa produkten för ändamålet. En burk innehåller totalt 100 tabletter och med dom kan du rengöra totalt 2000 liter vatten. Dessa har ett bra pris och det är perfekt att bunkra 4-5 burkar för när man verkligen behöver rent vatten. Med Aqua cleans tabletter kan du hålla vattnet rent i upp till 6 månader vilket är perfekt för dig med husbil som är ute på en lite mer äventyrlig semester. 

Tabletterna måste verka i 2 timmar men efter det har du ett renare vatten som är fritt från bakterier och säkert att dricka. Pillret innehåller inget klor vilket betyder att vattnet är smaklöst och varken luktar eller smakar något konstigt. Tillverkaren Yachticon är en av dom ledande leverantörerna inom båtvårdsmedel branschen och de levererar produkter med kvalité. Därmed är dessa perfekta att ha med sig på sjöutflykten där man är ute lite längre tid. 

En sak värd att påpeka för just dessa tabletter är att dom inte funkar med aluminiumtankar. Om du tänkt att ha vattnet i aluminium rekommenderar vi istället Katadyns reningstabletter som fungerar med dom behållarna. Denna burk är lite dyrare jämfört med andra i listan men samtidigt får du fler tabletter som kan rengöra ännu mer vatten. 

Tabletterna steriliserar dricksvattet med hjälp av silverjoner som är en välkänd ingrediens i vattenrening. Detta gör så att vattnet blir både smak och luktfritt, perfekt för dig som ska dricka vattnet. 

Återförsäljare:

Allmänt om vattenreningstabletter

Vattenreningstabletter dödar och förstör bakterier, virus och parasiter som kan göra ditt vatten farligt att dricka. Vatten är en av de viktigaste resurserna vi människor behöver och därför är tabletterna så viktiga. Något som är vanligt är vattenreningstabletter som frigör klorid. Dessa tabletter är väldigt effektiva och perfekt att ha med sig ut i vildmarken. Klorid tar död på oönskade baciller och renar vattnet. Men kom ihåg att alltid filtrera vattnet eftersom det är mycket svårare att rengöra grumligt vatten.  

De flesta vattenreningstabletter renar vattnet inom 30 minuter, men med vissa kan det ta upp till 3 timmar. Helst ska du rena så länge som möjligt så att allt hinner dö. Många tabletter funka i alla typer av flaskor och behållare. Men vissa tabletter funkar exempelvis inte i aluminiumbehållare. Så undersök detta först innan du bestämmer dig för vilka tabletter du ska köpa. 

Tabletterna är billiga i inköp och är en billig försäkring när du är på resandefot. De tar ingen stor plats i packningen och är väldigt billiga. Hållbarheten är också grym, oftast håller tabletterna i mellan 5 till 10 år.

Varför vattenreningstabletter är viktigt

Sjukdomar från vatten står för en klar majoritet av sjukdomarna som resenärer kan få kampas med under sin resa. Man vet aldrig när man måste använda vattenreningstabletter och tabletterna är viktiga för en prepper att alltid ha i närheten. I genomsnitt kan man klara sig i tre dagar utan vatten, och därför är drickbart vatten så viktigt. Är du ofta på resande fot är det smart att alltid ha ett paket i ryggan för när du behöver dricka och inte har en ren källa i närheten. 

Fördelen med vattenreningstabletter är att dom är väldigt billiga, för under 500 kronor kan du rena upp till 2000 liter vatten. Med andra ord är det en oerhört billig livförsäkring som är värd att investera i. Baserat på hur mycket vatten du tänkt att rena finns det flera olika tillverkare som erbjuder burkar i flera olika storlekar beroende på hur mycket du behöver.

Det krävs ingen tung dyr utrustning för att använda vattenreningen. De enda du behöver är klart vatten, en behållare och givetvis tabletterna. Beroende på omständigheterna kan det även behövas något att filtrera vattnet med om du befinner dig på en plats där vattnet inte har en klar färg. 

Om du dricker vatten med bakterier kan du få något av följande symtom: diarré, buksmärta, kräkningar, illamående och huvudvärk. Dessa är de mest vanliga symtomen när du blivit smittad av smutsigt vatten, enligt Folkhälsomyndigheten. Har du riktigt med otur kan du även bli sjukare än så och behöva vård på sjukhus. 

Hur man renar vatten

Har du tillgång till värme och en kastrull av något slag kan du koka vattnet för att avdöda bakterier och annat skadligt i vattnet. Detta funkar bra om vattnet i din kommun blivit infekterat och du vill säkerställa att alla bakterier har dött. Du kan även använda vattenrenare som kan vara livsviktiga för dig som är ute i vildmarken. Exempelvis kan du använda en vattenfilter med pump som filtrerar bort bakterier och annat skadligt i vattnet. 

UV strålar kan även användas för att rengöra smutsigt vatten. Med hjälp av UV strålarna förvandlar man dom skadliga ämnena till mindre eller helt oskadliga ämnen. UV-renare brukar se ut som små stickor och är perfekt att ha i ryggsäcken när man är ute på en tur. Det finns även större dunkar som du kan förvara vattnet i och när du häller vatten ut från dunken så filtreras det. 

Har du vattenreningstabletter och något av de vi nämnde ovan med dig är du ganska säker så länge du har klart vatten att tillgå. Vill man filtrera vatten helt utan färdiga verktyg kan man göra ett eget filtrering system med mossa, småsten, kol och torv. Detta läggs ner i flera lager i en burk eller flaska med hål i. Detta fungerar inte för att ta bort bakterier men däremot kan det ta bort radioaktivitet, metaller och annat som kan förstöra vattnet. Detta tips ska du ta med en nypa salt eftersom det är inte bevisat att det fungerar.

Är du på resande fot finns det väldigt kompakta filtreringssystem i form av sugrör som du kan använda för att dricka vattnet. Att ha alla dessa saker hemma med ett par större dunkar kan vara livsviktigt i en större kris när det inte finns någon extern hjälp att få. 

Överleva med lite vatten

3 minuter utan luft, 3 dagar dagar utan vatten och 3 veckor utan mat är ett klassiskt talesätt som illustrerar hur länge vi kan klara oss utan vår bränsle. I regel behöver vi 2-3 liter per dygn i bara vätska. Sedan måste man räkna in att man ska laga mat, koka kaffe och annat som kräver dricksvatten. Är klimatet varmare ökar mängden vatten som vi behöver per dygn för att överleva. 

Detta är varför det är så viktigt att alltid ha tillgång till rent vatten. Den generella Svensken är väldigt dålig förberedd om vattnet skulle ta slut och många har inte verktygen hemma som behövs för att leva utan vatten i kranen. Därför är vattentabletter så effektivt och något som alla kan ha hemma i prepping syfte. 

Typer av vattenreningstabletter

Det finns flera olika typer av kemiska sätt att rena vatten på och vilket som är det bästa för dig beror på vad du söker i en vattenreningstablett. Exakt vilken tablett med vilken kemiska lösning du ska köpa beror mycket på din budget och hur mycket vatten du vill rena.

Klordioxid

Detta är ett väldigt vanligt ämne när det kommer till vattenrening och gör inte så att vattnet smakar eller luktar konstigt. Klordioxid är miljövänligt och tar död på olika typer av bakterier på 15-30 minuter. För att eliminera garcia och cryptosporidium kan det ta lite längre tid. Exakt hur lång tid det tar brukar stå på burken som du köper. Dessa typer av tabletter har väldigt låg hållbarhet och perfekt i prepping syfte. 

Klor

Klor används av reningsverk och är väldigt effektivt för att ta bort bakterier ur vattnet. Nackdelen med klor är att vattnet kan smaka sådär efter en kur, men då får man helt enkelt låta vattnet vila en stund. 

Jod

Att rena vatten med jod är effektivt men kan vara farligt för oss människor beroende på hälsa och hur länge vi får i oss ämnet. Nackdelen med jod är att det inte avdödar Cryptosporidium och får inte användas av gravida eller personer med problem i sköldkörtelfunktionen. Jod får endast användas i 6 veckor innan det kan vara skadligt för gemene man. Jod under längre tid kan leda till sköldkörtelinflammation och är inget man vill i en krissituation.

Silver

Silver kan finnas i vattenreningstabletter och med silverjoner avdödar man snabbt Protozoer, bakterier och virus i smutsigt vatten.

Fler inlägg:

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»