Vevradio bäst i test

Här ger vi köpråd på vevradio bäst i test så att du kan trygga upp inför ett eventuellt krisläge. En vevradio, eller nödradio och radio med vev som det också kallas, är nämligen ett väldigt stabilt sätt att få information på om ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skulle gå ut. Utöver att ge bra information är även dessa vevradios med mobilladdare, solceller och ficklampa väldigt praktiska i många olika situationer. 

Nödradion drivs av en generator du snurrar genom att veva i ett handtag. Detta tryggar upp elförsörjningen till det mest basala såsom radion och mobilen i händelse av exempelvis strömavbrott. Vevradion är även väldigt praktiks under vandringen, vid lägerelden och under lata stranddagar. En smart pryl även utanför kristider helt enkelt. För att underlätta din personliga trygghet har vi därför listat bästa vevradion just nu, så att du ska veta vilka prylar som är värda att köpa och inte! 

Vevradio bäst i test:

Bästa vevradio

Sangean MMR88

sangean mr99 vevradio

Bästa vevradio lång batteritid

Sangean MMR99

rubicson nödradio med vev

Bästa nödradio billigt pris

Rubicson

Vevradio med DAB

Bästa nödradio med DAB

Sangean MMR88 DAB

Bra billig nödradio

Vevradio från PN-Jakt

Billig vevradio med solceller

Villageboom

Liten radio med vev

Aolyka

vattentät nödradio

Vattentät nödradio

Sangean MMR77

1. Sangean MMR88

Bästa vevradio

Liten, robust och rejäl nödradio

Den här radion med vev vid namn MMR88 från världsledande Sangean är den bästa vevradion du kan köpa just nu. Den har alla funktioner man behöver och lite därtill för att underlätta såväl i en krissituation som under en vanlig vandring. Veven som driver generatorn är rejäl och klarar hårda tag, lika så gör den robusta antennen. Utöver att ladda via generatorn kan du även ladda med en powerbank eller i solljus då den är utrustad med solceller – perfekt att hänga på ryggsäcken för laddning under tiden man går!

Hög ljudkvalitet

Mottagaren är rejält bra och ljudkvaliteten likaså, något som gör att både musik och radioprogram låter väldigt bra. I en krissituation är en bra mottagare och tydlig högtalare av stor vikt för att få in och tydligt kunna ta del av den information som delas ut. Men även under tillfällen då man vill lyssna på musik är det trevligt om ljudbilden är bra. 

Lång batteritid och laddar snabbt

En full laddning ger 16 timmars batteritid till radion och 10 minuters vevning ger cirka en timmes lyssning vilket är en snabb uppladdning om man jämför med konkurrenterna. Utöver AM- och FM-radion driver batteriet en ficklampa som är väl till pass då man slipper ha med både ficklampa och radio – allt är redan integrerat. Det går även att ladda mobiltelefonen med hjälp av den USB-ingång som finns.

AUX-ingång och automatisk avstängning 

Om du vill plugga in hörlurar eller högtalare till enheten finns det AUX-jack. I händelse av nödsituation kan du även kommunicera via morse och ljussignaler via radion vilket är en möjlighet vi tycker är bra. Oavsett dom du kan morse eller inte kanske det finns någon annan i närheten som kan det och kan dra nytta av funktionen. Den skadar helt enkelt inte. Du kan även ställe en timer på 90 min vilket innebär att du kan somna till radio och sedan stängs den av för att spara batteri.

Lång hållbarhet

Den här modellen, likt alla modeller från Sangean, håller i väldigt många år trots att man använder dem mycket. Du kan räkna med att radion kommer vara med dig i 10 år trots att du använder den mycket, och ifall du mest har den liggandes i händelse av krig kan du vara säker på att en radio från Sangean kommer hålla livet ut!

Alla dessa smidiga funktioner och långa hållbarhet i en välpaketerad radio med vev som enkelt får plats i ryggsäcken gör helt enkelt att vi tycker detta är den bästa vevradion på marknaden. 

Återförsäljare:

sangean mr99 vevradio

2. Sangean MMR99

Bästa vevradio lång batteritid

Vevradio med mobilladdare och solceller

Detta är en vevradio med mobilladdare och solceller som har grymt bra batteritid. Den är egentligen en uppgraderad version från MMR88. Istället för 16 timmars batteritid med radio och ficklampa igång har den 36 (!) timmars batteritid. Den har inte bara ett batteri som levererar över 3 gånger så många mAh, den har även en starkare generator. 10 minuters vevning ger nämligen 1, 5 timmars batteritid, vilket är 30 minuter mer på samma tid än vad MMR88 gör. Dessutom är veven längre vilket ger bättre hävstång och minskar ansträngningen som krävs. 

Självscanning av kanaler och Bluetooth

Radion scannar själv efter nya kanaler till skillnad från den lite enklare sorten från Sangean ovan. Dessutom går det att koppla den mot Blutetooth om man vill lyssna med ännu större ljud. Men trots sin nätta och behändiga storlek får du ett förvånansvärt stort ljud vilket alltid är trevligt. Sammantaget är detta en radio med vev i en helt egen klass, men så kostar den också mer än andra modeller. Trots den inte så blygsamma prislappen tycker vi dock att den är prisvärd då den verkligen levererar hög funktionalitet. 

Återförsäljare:

rubicson nödradio med vev

3. Rubicson

Bästa nödradio billigt pris

Billig variant med stor funktion

Detta är riktigt mycket produkt för pengarna. Denna variant har stöd för powerbank, mobilladdning, har ficklampa och automatisk kanalsökning. Den är även väldigt skön att ha i handen då passformen är greppvänlig. Enligt oss är detta den bästa vevradion du kan få för minst pengar, något som gör den till ett utmärkt val om du vill ha en bra radio att lägga i överlevnadsryggsäcken eller krislådan men inte investera så mycket.

Praktisk rem 

Remmen gör att du kan hänga den runt handleden, i skärpet eller i ryggsäcken och låta den dingla där samtidigt som den spelar. Det vi saknar mest är solceller och ett ännu bättre batteri, men vill man ha det får man gå upp lite i prisklass. Dem mest grundläggande behoven täcks i alla fall gott och väl samt lite då till denna stödjer powerbanks och mobilladdning. 

Återförsäljare:

Vevradio med DAB

4. Sangean MMR88 DAB

Bästa nödradio med DAB

Vevradio med digitalradio

Sangean är som sagt en riktigt klassisk tillverkare av radios med vev och har gjort högkvalitativa produkter ända sedan 70-talet. De är kända för sin driftsäkerhet och för att hålla under många år. Den här modellen har precis alla bra funktioner som MMR88 FM har, men har även utrustats med DAB. 

Vad är DAB?

DAB står för digitalradio vilket är ett nyare sätt att sända radio jämfört med FM. Via DAB så kan du få in kanaler automatiskt utan att själv behöva hitta rätt FM-frekvens och du kan även spara olika kanaler för att sedan hitta dem snabbt igen. Detta innebär att du istället för att ratta in kanalen du vill lyssna på manuellt, så väljer du utifrån dem kanaler som visas på den digitala displayen och så hittar vevradion frekvensen av sig själv. 

Är det värt att köpa till digitalradio?

Sangean MMR88 med DAB kostar bara trehundra kronor mer än varianten utan digitalradio, pengar som absolut är värda att investera ifall man vill kunna använda sin radio så smidigt som möjligt. Allt som allt är det här en väldigt bra modell som håller i vått och torrt under många år, perfekt att ha både i en krissituation och när man ligger i hängmattan och vill lyssna på musik. 

Återförsäljare:

5. Enkel variant från PN-Jakt

Bra billig nödradio

Prisvärd produkt gjord för skog och mark

Att få information från omvärlden även när man inte har el behöver inte vara dyrt. Den här billiga nödradion med vev från PN-Jakt har utvecklats för jägare och andra människor som är mycket ute i skog och mark och behöver en tillförlitlig modell till ett bra pris. Den här varianten är designad som en ficklampa och ligger skönt i handen. Faktum är att det även är en ficklampa, mobilladdare och radio i ett, något som gör den extremt smidig. Ficklampan är även ganska stark men drar däremot ganska mycket batteri vilket gör att du måste vara beredd på att veva mycket om du vill lysa ofta.

Slittåligt yttre

Det yttre är gjort i hårdplast och gummi vilket gör att den står emot även fukt och är stöttålig. Batteriet laddas upp via en generator som du vevar, alternativt via USB-kabel om du har tillgång till el. Nackdelarna med den här produkten är att den inte har så jättebra högtalare samt att den saknar solceller. Utöver det tycker vi att det är ett bra val som levererar trots sitt relativt låga pris. Den är även väldigt liten och smidig och kan enkelt förvaras i fickan. 

Återförsäljare:

6. Villageboom

Billig vevradio med solceller

Kan laddas på tre sätt

Det här är en billig vevradio med solceller från Amazon. Den sänder FM och AM-radio och du kan ladda batteriet genom USB som kopplas till vägguttaget, via solcellerna eller genom att veva på dynamon. Det vi gillar med den är att den trots det låga priset har solceller, så du kan låta den hänga på ryggsäcken en solig dag för laddning eller låta den ligga i bilrutans fönster. 

Inbyggt överfallslarm

I vevradion finns ett överfallslarm eller SOS-signal. Om du aktiverar den så ljuder en stark signal och den börjar blinka vilket drar åt sig uppmärksamhet från allmänheten samt skrämmer och stressar en eventuell angripare. Batteritiden är även bra och ifall du lyssnar på hörlurar via AUX-uttaget har du tillgång till 20 timmars lyssnande. Använder du istället radions inbyggda högtalare beror batteritiden på hur hög volym du har, men om du har full laddning får du ut cirka 10 timmar! 

Nackdelar

Nackdelarna med den här radion är främst att kvalitén inte är den bästa, något som man dock får räkna med med tanke på det låga priset. En annan sak vi tycker man måste vara medveten om är att batteriet inte heller står sig lika bra som hos exempelvis en Sangean, något som i längden innebär att du måste veva väldigt mycket för att exempelvis ladda upp mobilen eller använda ficklampan. Men om du vill ha en radio med vev i mellanprisklassen är denna vevradio bäst i test. 

7. Aolyka

Liten radio med vev

Liten nätt modell

Är du på jakt efter en liten nödradio som får plats i fickan, ryggsäcken eller handskfacket utan att märkas? Då är den här modellen från Aolyka ett mycket bra val för dig. Den får nämligen plats med det mest väsentliga på en väldigt liten yta vilket gör den behändig och lätthanterlig. Fördelarna och det som gör att vi gillar den är solcellen, möjligheten att ladda mobilen och att den tar så lite palts.

Det vi däremot inte tycker är så bra är ljudkvalitén. Om du är en person som gillar att lyssna mycket radio så är det här inte en modell som du kommer bli nöjd med. Kvalitén är även avsevärt sämre än dem lite dyrare modellerna, men om du bara vill ha en radio att lyssna VMA på duger den här bra, annars kommer den kännas lite för bristfällig och det låga priset kommer göra sig påmint. 

Vem passar den för?

Aolyka passar helt enkelt för dig som vill ha en väldigt billig radio med vev till krissituationer där man måste lyssna till radion, men som nöjer sig med en dålig ljudkvalité och inte behöver ha den bästa batteritiden. Eftersom den är så liten och inte väger mycket har batteriet fått göra avkall, så om du vill ladda mobilen får du veva väldigt mycket och även om du vill lysa. Ska du ha enbart radio är dock batteritiden bättre, men inte alls lika bra som övriga modeller i testet.  

8. Muse

Standardmodell

Enkel med det man behöver

Det här är en väldigt klassisk variant från märket Muse. Den har allt man behöver: en radio, solcell, USB-port för att ladda mobilen samt en ficklampa som drivs av låg ström och som inte drar mycket på batteriet. Om du inte kommer använda din radio så mycket mer än i en nödsituation och lyssna VMA så är detta absolut en variant att överväga. Att den har ficklampa är även ett stort plus som kommer väl till pass både om elen har gått men även när man är ute i skog och mark. 

Tål inte väta och vind så bra

Det negativa med radion är att den inte står emot väta och vind lika bra som dem lite dyrare modellerna samt att livstiden på den är kortare, så om man vill ha en vevradio som håller många år bör man inte köpa denna. Detta är en lite mer kortsiktig modell för ungefär 5 år framåt.

Så för vem passar just den här produkten från Muse? Vi kan rekommendera denna till dig som vill vara förberedd ifall krisen skulle komma och alltid kunna lyssna på VMA, ladda mobilen och även kunna använda ficklampa vart du än är, men som inte vill ha en vevradio att använda utöver det. Den som köper den här ska även vara beredd på att den inte kommer hålla i så många år.

vattentät nödradio

9. Sangean MMR77

Vattentålig vevradio

Robust och gjord för väder och vind

Ifall du är på jakt efter en vevradio som är vattensäker och står emot regn och skvätt är modellen MMR77 från högkvalitativa Sangean ett riktigt bra alternativ! Till utseendet så ser modellen ut mer som en vanlig klassisk radio vad gäller form och storlek.

För att vara en Sangean har den ett väldigt lågt pris vilket gör att vi måste klassa denna som riktigt prisvärd. Priset ligger på samma nivå som en lite dyrare Rubicson men är markant bättre i avseendena kvalitet och funktion. 

Bra volym och kan drivas på vev eller batterier

Radion spelar med tydlig volym och det går att kräma på ganska hög volym. Om man ska lyssna på musik bör man dock hålla volymen nere för att få ett bra resultat. Program där det talas låter dock mycket bättre även på lite högre volym. 

På ovansidan sitter själva dynamon som gör du enkelt fäller ut och sedan vevar upp batteriet med. Du får cirka 15 minuters lyssningstid på tio minuter beroende på hur snabbt du vevar vilket är väldigt bra för en radio i den här kategorin. 

Radion kan drivas på tre sätt. Det första är via ovan nämnda vevradio, det andra är via sladd som kopplas till eluttaget i väggen och tredje är att du stoppar in två stycken AA-batterier. Vi gillar verkligen alternativet att kunna ha AA-batterier i eftersom man då kan ha med sig dem och stoppa in ifall man inte skulle orka ladda.

Klassisk design 

Den klassiska analoga displayen på framsidan är bakgrundsbelyst vilket gör att du kan ställa in AM eller FM-frekvens även i mörker. Det finns också ett hörlursuttag ifall du skulle hamna i en situation där du måste lyssna men inte kan spela högt för att exempelvis folk runt omkring dig sover. 

Saknar mobilladdning 

Det väldigt tacksamma priset innebär dock att vissa funktioner har tagits bort. Att kunna ladda mobilen är det vi saknar allra mest, men även ficklampan är saknad. Alla är dock inte i behov av dessa funktioner och prioriterar man en radio med bra mottagning och bra laddning framför en modell i samma prisklass med sämre radio men laddning så är detta valet för dig. 

Eftersom denna modell tål vattenstänk kan du ha den på stranden eller vid båten utan att oroa dig vilket gör den praktisk även under semestern. Så för att sammanfatta denna modell är den perfekt för dig som vill kunna lyssna även utan tillgång till extern strömkälla, komma undan med en bra radio till bra pris samt vill att den ska tåla även lite ruffare väder. 

Sammanfattningsvis så är MMR77 en bra modell för dig som värdesätter själva radion väldigt högt men inte har så stor nytta av en ficklampa eller att kunna ladda mobilen. Eftersom den tål stänk är den även perfekt att ha med ute i naturen, på båten eller liknande vilket gör den otroligt mångsidig. 

Frågor och svar om nödradio

Vad är en radio med vev?

En radio med vev är en radio som fungerar utan extern strömkälla. Den drivs av en inbyggd generator som genererar el från rörelseenergi som du ger med en inbyggd vev. Detta innebär att du alltid kan ladda den oavsett vart du än befinner dig. Dagens modeller stödjer dessutom i regel laddning av mobiltelefoner samt kan laddas av Powerbanks då de har USB-port, något som alla produkter i detta vevradio-test har.

Radion med vevdynamo har funnits i årtionden och har länge varit en återkommande uppfinning som är viktig både vid krissituation när elen försvinner och när man vill ha tillgång till musik eller radioprogram på exempelvis en vandring. 

Varför ska man köpa en radio man kan ladda med vev?

Om det går ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, är radio det säkraste sättet att ta del av detta meddelande på. Utöver radio går VMA ut via MSB, SRs hemsida, TV och Hesa Fredrik (i form av ljudsignal). Ifall Hesa Fredrik ljuder ska man alltid gå inomhus och stänga fönster och dörrar.

Detta är ett väldigt viktigt redskap att ha i händelse av vilken krissituation som än må uppstå, oavsett om det är ett krig, strömavbrott, storm eller en stor brand. Anledningen till det är för att radio är det bästa sättet att ta till sig information på, även om elen och internet slås ut. Via P4 sänds i händelse av kris hela tiden uppdaterad information om läget, något som alltid kan tas del av så länge det finns en radiomast i närheten.

Radio sänder alltid

Radio är det minst sårbara kommunikationssystemet och i kombination med en radio som aldrig tar slut på batteri är det ett väldigt stabilt sätt att veta om det exempelvis upprättats ett förnödenhetsläger, hur länge krisen förväntas pågå eller åt vilket vädersträck det är säkert att röra sig i. Idag finns det många olika modeller i många olika prisklasser, men du får en fullt duglig sort för 400 kr och uppåt. Det är alltså ett ganska billigt sätt att markant förbereda sig inför en nödsituation. 

Anledningen till att radion är ett sådant säkert sätt att få kommunikation på är för att radiomasterna i händelse av elförlust börjar drivas på en generator. Radion sänder alltså i alla lägen, oavsett om det är storm, krig, översvämning eller brand. Ända tillfället du inte kan få in radio är om för många master fysiskt förstörs, exempelvis bombas. 

När kan man använda en nödradio?

Utöver att använda en radio med vev för att ta del av VMA vid en krissituation är det ett verktyg som hjälper på andra sätt. Alla produkter i det här testet innehåller nämligen en ficklampa samt möjligheten att ladda mobiler och powerbanks, två funktioner som alltid kommer väl till pass!

Speciellt ficklampan är smart då du slipper tänka på den separat. Du kan även tända ficklampan när radion står och spelar för att lysa upp ett rum eller ett tält. Att ha med sig en radio man kan ladda själv när man är i skogen, sommarstugan eller till båten är därför både en källa till underhållning och ljus! 

Vart sänds VMA – viktigt meddelande till allmänheten?

VMA sänds alltid på P4 där du får direkta uppdateringar om hur läget ser ut. Där meddelas allt som är viktigt för allmänheten att veta i händelse av naturkatastrof, strömavbrott, olycka, farliga utsläpp, krig eller liknande. Du kan läsa mer om VMA på Sveriges radios hemsida. Ifall du har en modern bil brukar även radion bryta och sätta på P4 i händelse av att VMA sänds ut. 

Andra användningsområden

Men dessa radios med vevdynamo kommer även väl till pass vid fler tillfällen än när det krisar. Om du är en person som gillar att vara i naturen kommer du älska och ha mycket nytta av en uppladdningsbar radio. Under vandringar är den perfekt att hänga på ryggsäcken för att spela radio och låta den ladda samtidigt ifall den har solceller.

Under lata dagar på stranden kan du sola och ladda mobiltelefonen till ljudet av intressanta program och musik. Även vid lägerelden mysiga kvällar kan det vara trevligt med lite sällskap i form av radio. Det är helt enkelt en mångsidig uppfinning som du får nytta av oftare än vid enbart en kris.

Om du vill ha en nödradio med bra ljud rekommenderar vi Sangeans modeller eftersom de övriga i denna köpguide inte är utrustade med så bra högtalare, något som gör att de lämpar sig bäst för VMA och inte lika bra för musiklyssnande.

Varför är radion ett bra sätt att få information på?

Nödradion är ett väldigt stabilt sätt att bli informerad på då det ska mycket till innan radiosändningar inte når ut, detta till skillnad från hemsidor som enkelt hackas och stängs ner eller internet som går förlorat. Radio däremot är ett gammalt och hederligt sätt som människor tagit till sig information på i decennier och det har visat sig vara stabilt i många olika lägen såsom vid krig och nödsituationer.

Vart ska man förvara sin nödradio?

Om man inte har för avsikt att använda sin nödradio i vardagen är det smart att förvara den i sin Bug out Bag så man vet vart man har den samt att den faktiskt följer med om man snabbt skulle behöva lämna hemmet. Tillsammans med sin vevradio är det smart att förvara en laddare till sin mobil. Då är man alltid säker på att man kan ladda upp den oavsett vart man hamnar. Om du funderat på överlevnadsryggsäckar eller vill läsa mer om bästa bug out bags kan du spana in vår artikel om dem! 

Hur dyr modell ska man köpa?

Precis som med allt annat så följer kvalitén priset, även på en nödradio. Vi rekommenderar att köpa ett lite dyrare exempel eftersom de är mer rejäla. För det första har de i regel en starkare dynamovev som tål hårdare tag och därför inte löper samma risk att knäckas som hos dem billigare varianterna.

För det andra har lite dyrare modeller oftast ett mycket mer slittåligt yttre vilket gör att de står pall för väder och vind i högre grad, något som är praktiskt speciellt här uppe i norden. 

De lite dyrare varianterna är även utrustade med bättre högtalare vilket gör att både musik och tal är mer behagligt att lyssna på. Men den största skillnaden är faktiskt batteritiden och hur lång tid det tar att ladda upp batteriet fullt igen! Med en dyrare radio kan du inte bara lyssna längre, utan det krävs även betydligt färre minuters vevande för att få bra med ström igen, något som i längden är extremt tacksamt. 

Inbyggd ficklampa

Den inbyggda ficklampan kommer väl till pass betydligt oftare än vad man kanske först tror, speciellt eftersom den aldrig heller kan ta slut på batteri! Ficklampan är bra oavsett om du går i skogen, vill se bättre i bilen eller kanske ska ut på promenad. 

Uppladdningsbar radio på vandring

Detta kan vara den smartaste av alla prylar man kan ha med på en vandring. När du går längst leder kan du ha den dinglandes på ryggsäcken eller i byxbenet och lyssna till musiken eller radioprogrammet. Dessutom laddas den samtidigt förutsatt att det är sol och den har solceller. 

När du sedan kommer in i tältet kan du hänga upp den som ficklampa samtidigt som du kan lyssna på musik. När du lagar mat kan du ställa upp den så att den lyser över där du arbetar, och ifall du vill somna till radion går det att sätta en timer så att den stänger av efter x antal minuter. 

För att inte tala om möjligheten till att ladda mobilen! Nu behöver du inte längre släpa med en stor powerbank utan kan enkelt ladda upp telefonen genom att veva. 

Hur länge håller en nödradio?

Hur länge modellen du köper beror på vilken kvalité den håller, men generellt sett kan man säga att de lite enklare modellerna håller i cirka 5-10 år medan dem från Sangean kan hålla 15-20 år. Det handlar såklart också om hur mycket du använder dem, men det som brukar bli dåligt först är batteriet, att du upplevas en minskad batteritid och att du måste veva oftare.  

Men under normal användning kan du räkna med att din modell håller bra skick och kondition i åtminstone fem år framöver. Ligger den bara och väntar på en krissituation kan du istället ha den hela livet! Du bör dock testa den med några års mellanrum så att du vet att den verkligen fungerar om det väl blir skarpt läge! 

Hur utsåg vi vevradio bäst i test?

När vi utser och rekommenderar produkter går vi igenom ett stort utbud av det som finns på marknaden och jämför olika komponenter, hur användarvänliga de är, hur bra kvalitén är, hur produkterna har recenserats av tidigare användare samt om de upplevs prisvärda eller inte. I det här fallet gick vi igenom över 15 stycken olika vevradios på marknaden där vi kände, klämde och gjorde efterforskningar på tidigare användarupplevelser.

Vi kokade sedan ner resultatet och utsåg dessa fem modeller i testat som ”vevradio bäst i test” just nu. Dessa modeller vänder sig till dig som vill ha en bra radio med vevdynamo både ifall krisen kommer, men även att ha i naturen, sommarstugan eller i hängmattan. 

Sangean – vevradio med solceller

Det Japanska märket Sangean har länge stått för hög kvalité och driftsäkerhet i absoluta toppklass vad gäller just radios med en vevdynamo. De var tidigt ute och började redan på 70-talet att tillverka sina egna produkter som direkt blev uppskattade av såväl yrkesmän som privatpersoner. 

Deras radios har aldrig tidigare haft den höga funktionalitet, kvalité och driftsäkerhet som de har idag där smarta funktioner har implementerats och samsas om det uppladdningsbara batteriet. Alla deras modeller är idag vevradios med solceller vilket är mycket praktiskt.

Du kan inte bara lyssna på radio med en väldigt bra sändare som ger bra ljud ur högtalarna, utan även låta den ladda i solen, lysa upp ett rum ståendes på en bokhylla, ladda mobilen, ta emot morsekod, skicka nödsignaler, kontakta SOS och stängas av automatiskt när du somnat. 

Det vi är allra mest imponerade över är dock den enastående batteritiden som är väldigt lång. Deras modeller får även laddning väldigt snabbt, från en timme och uppåt per 10 minuter vevande beroende på vilken modell du köper. 

Fungerar solcellerna i Sverige?

Självfallet fungerar solcellerna att ladda batteriet med i Sverige, men man ska vara medveten om att det tar ganska lång tid eftersom vi har ganska lågt UV-index och styrka i solen. Under en varm sommardag går det relativt fort att ladda upp batteriet, men under övriga året tar det lång tid och det går då betydligt fortare att veva. 

Hur lång tid tar det att ladda en radio med vev?

Om du köper en Sangean laddas batteriet snabbt med veven och du får från en timme och uppåt i radiotid bara genom att veva i tio minuter. Köper du en billigare variant får du dock vara beredd på att veva betydligt längre eftersom det låga priset innebär både sämre batteriet och sämre generator. 

Radio med mobilladdning

Ifall du vill ladda din mobil utan att ha tillgång till en extern strömkälla så är en dynamoradio perfekt. Den fungerar precis som en powerbank där enda skillnaden är att när batteriet är slut i radion så kan du ladda upp det vart du än är. Det tar dock ganska lång tid att veva upp batteriet så att du faktiskt får bra procent på mobilen. För dem lite billigare radiorna kan man räkna med ungefär en minuts vevande för en procent på mobilen och lite kortare på dem dyrare.

Detta innebär att du behöver veva i ungefär 100 minuter för att få full laddning. Men om det krisar och du bara behöver 20-30 % är det väldigt smidigt att veva ett tag och sedan kunna ringa igen. 

Fler inlägg:

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»