walkie talkie bäst i test

I händelse av en kris är det riskabelt att använda mobiltelefoner, om nätet ens fortfarande är fungerande. Därför listar vi walkie talkie bäst i test så att du ska kunna hålla en säker kommunikation med din omgivning, både främmande personer du vill be om hjälp eller få information från, men även för att kunna tala med din egen grupp och familj om ni delar på er.

En walkie talkie har en mottagare och en sändare. Du sänder ut i syfte att någon annan ska ta emot. Ni kan sedan kommunicera med varandra utan att elnät eller täckning ska finnas. En riktigt bra walkie talkie fungera så klart även till andra sammanhang, allt från jakt till lek med barnen.

Istället för att lista tiotals produkter så att du får svårt att välja har vi valt ut två modeller. Den första är den bästa walkie talkien i den riktigt proffsiga klassen. Denna fungerar även bra till jakt och har krypterad kommunikation likt den som amerikanska marinen använder.

Den andra modellen är walkie bäst i test sett till att den är absolut billigast i relation till vad den levererar. Den är alltså fortfarande väldigt användbar och driftsäker. Denna modell kommer i tvåpack och kostar endast 500 kr/ styck, men trots detta kommer dem med en rad funktioner som oftast bara ses på walkie talkies från 1000 kr och uppåt! 

Längst ner har vi en köpguide där vi svarar på vanliga frågor om walkie talkies så att du ska kunna bli ännu mer trygg kring ditt val av produkt! 

Walkie Talkies:

Walkie talkie bäst i test

Icom ProHunt®Basic 2

Bästa walkie talkie lägst pris

Cobra Adventure AM1035 2-pack

1. Icom ProHunt®Basic 2

Walkie talkie bäst i test

Sammanfattning 

Icom är en japansk klassiker som använts av amerikanska marinen och försvarsdepartementet världen över. Denna walkie talkie är för dig som vill kunna kommunicera med människor du känner, eller med din egen grupp ifall ni sprider ut er, i händelse av en kris där inte elen och täckningen på mobiltelefonen fungerar. Denna radion är även bra för att kontakta människor ni inte känner för att be om hjälp eller information. Självfallet fungerar de även under jakt, då det är jaktradios! 

Militärklassning MIL-STD och batteritid 

De har sedan mitten på 50-talet tillverkat riktigt bra walkie talkies som stått för kvalitet och driftsäkerhet. Den här modellen är walkie talkie bäst i test eftersom den väger lite samt är enkelt att använda, vattentät, har många funktioner samt bra batteritid och lång räckvidd – allt till ett marknadsledande pris för sin klass.

Radion har den amerikanska militärens säkerhetsklassning MIL-STD vilket gör den enormt driftsäker. Radion har en batteritid på 35 timmar och drivs av uppladdningsbara AA-batterier. Den kan självfallet även drivas av vanliga AA-batterier, så har du med ett gäng batterier att byta ut i fickan klarar du dig utan problem i över 2 dygn med radion på hela tiden. Radion har även en funktion som heter baterispar, vilket gör att du kan ha den aktiv men få batteriet att hålla mycket längre då den endast aktiveras om någon anropar dig! 

Frekvens, larmknapp och röstförvrängare 

Den här modellen har en frekvens på 155 MHz men ett spann på 136-174 MHz i frekvensområde och rum för 128 kanaler. Displayen är självlysande så du kan använda den i mörker. Det finns manuellt och automatiskt lås så du inte kommer åt någon knapp som aktiverar radion utan att vara medveten om att den är på.

Det finns en larmknapp, och om du trycker på den går en larmsignal ut till alla walkie talkies på samma kanal, oavsett vilket märke de har. Detta är bra för nödsituationer. Du har möjlighet att förvränga din röst direkt i walkie talkien så att den du talar med inte får höra din riktiga röst, något som kan vara en extra säkerhetsåtgärd i händelse av kris. Om du skulle höra den du pratar med dåligt finns även en röstförstärkare! 

Slittålig och driftsäker konstruktion  

Själva konstruktionen är väldigt slittålig. Den är gjord av aluminium och är vattentätsklassad samt verkar i temperaturerna – 25 grader celsius till + 55 grader celsius, en kombination som gör att den står pall för hård användning utomhus året om.

Volymratt och kanalratt upptill

För att du enkelt och snabbt ska kunna vrida ner eller upp volymen, samt snabbt kunna byta kanal utan att ta upp walkie talkien ur byxorna så finns volymratten och kanalratten på ovansidan av walkie talkien vilket är otroligt skönt och smidigt. 

5 års garanti

Icom vet vad de sysslar med och erbjuder därför 5 års garanti på sina produkter. Du kan således vara säker på att du köper en riktig kvalitetsprodukt! 

Sammanfattat är detta en rejäl och högkvalitativ walkie talkie som möjiggör att du kan ha kontakt med andra som du känner eller ta kontakt med dem du inte känner i händelse av en kris. Självfallet fungerar dessa walkie talkies även för jakt! 

Återförsäljare:

2. Cobra Adventure AM1035 2-pack

Bästa walkie talkie lägst pris

Sammanfattning

Om du söker en billig walkie talkie som verkligen levererar är denna modell från Cobra vår största rekommendation! Detta är en riktigt slittålig radio som är vattentät, flyter i vatten och har en lång räckvidd på upp till 12 km. De kommer dessutom i 2-pack vilket är väldigt tacksamt, inte minst i en preppingsituation där din familj kanske måste dela på sig men ändå vill kunna hålla kontakten. 

Kanaler, räckvidd och vattentålig

Dessa walkie talkies sänder på 446 MHz och har åtta kanaler. Du får en räckvidd på upp till 12 km, men vår upplevelse är att vid riktigt blåsigt väder, höga berg eller tät terräng halveras denna räckvidd.

En stor fördel är dock att de, trots sin låga prislapp, är fullt vattentåliga vilket öppnar upp en rad med nya användningsområden. Om du skulle tappa dem i vatten flyter de även, och tack vare sin orangea färg hittar du den snabbt även i vattnet.

Stäng ute andra lyssnare

Om du vill tala med någon i familjen och inte ha kanalen öppen för andra går det att stänga ute andra lyssnare tack vare dem 120 pilottoner som man kan välja mellan. Detta är perfekt om du vill minska sannolikheten att någon annan lyssnar. 

Vox

Dessa bra walkie talkie kommer med en funktion som heter Vox. Vox innebär att radion aktivt lyssnar efter din röst, så om den hör att du pratar börjar den sända. Detta innebär att du kan föra en konversation över radio utan att använda händerna.

Om Vox är avstängt är det som vilken walkie talkie som helst, att du håller in knappen för att sända ut, och släpper knappen för att sätta på mottagaren. 

Roger beep

Walkie talkien har så kallad roger beep, något som innebär att istället för att behöva säga ”kom” efter att släppa sändare, för att på så sätt indikera att du talat klart, så kommer en signal när den som sänder har släppt sin sändare. Du får på så vis reda på att den har pratat klart! 

Vibration vid inkommande signal

Om du får en signal, det vill säga att någon på din linje sänder, så kan du ställa in att du får en vibrerande signal för att minska risken att missa anropet. Detta är väldig smidigt i situationer där det kanske låter mycket eller om du har talkie talkien nedpackad i fickan. 

Ficklampa, batterier och bälteshållare

Walkie talkien har en inbyggd LED-ficklampa som vi ser som en stor fördel. Vid prepping är det alltid bra om olika verktyg kan integreras smidigt med varandra för att man på så vis ska behöva hålla koll på färre saker. Det är inte alltid integrationen blir bra, men i det här fallet har de verkligen lyckats!

Komradion drivs av vanliga AA-batterier. Dem du får med är uppladdningsbara, men det fungerar med vanliga AA-batterier också vilket är bra att ha med sig några av i sin bug out bag.  Walkie talkien har även en bälteshållare som gör att du enkelt hänger den i bältet eller byxan! 

Sammanfattningsvis är detta ett kit med två väldigt bra walkie talkies till mycket lågt pris, och vi rekommenderar verkligen att köpa dem till din överlevnadsryggsäck för att möjliggöra att kommunicera med andra eller i din familj / grupp sinsemellan! 

Återförsäljare:

Frågor och svar om första hjälpen

Vad ska man ha i ett första hjälpen-kit

Du ska ha tillräckligt med utrustning för att ta hand om enklare skador. Exempel på vanliga skador där ett första hjälpen-kit är bra är om någon skär sig på en kniv, stukar foten, ramlar i vattnet och blir nedkyld eller får en sticka eller bränner sig.

Grundläggande saker att ha i första hjälpen-kitet är:

  • Plåster
  • Bandage och kompresser
  • Sax
  • Skavsårsplåster
  • Nödfilt
  • Rengöring 
  • Brandgel 
  • Tejp eller elastiskt band

 

Det är självfallet bra att ha mer saker i sin första hjälpen för att vara beredd på fler typer av olika skador. Undersök vilken situation du ska ha kitet i och välj sedan utefter det. Desto mer utsatt positionen är, desto mer utrustad bör kitet vara. Utsatta positionen där platser långt bort från vård (vandring, sommarstugor, båtresor, skoterresor) eller platser med mycket verktyg och en farlig arbetsmiljö (industri, verkstad, garage osv).

När använder man första hjälpen-kit

Så fort någon skadar sig ska ett första hjälpen-kit användas för att lindra skadorna. I vissa fall räcker det med ett första hjälpen-kit för att ta hand om skadan som uppstått, medan det i andra fall verkar lindrande tills ambulansen kommer eller vård uppsöks. Oavsett situation så skadar det inte att använda första hjälpen-kitets utrustning! 

Vad är första hjälpen?

Första hjälpen är den hjälp en skadad får på plats. Det kan handla om hjärt- och lungräddning, omplåstring eller lättare behandling. Första hjälpen har räddat många människor i väntan på professionell vård då det vid en allvarlig olycka oftast är sekunder som avgör. 

Anta att någon skär sig djupt på en vandring eller på ett krossat fönster och såret är djupt. Det blöder mycket och personen riskerar att förlora medvetandet om det fortgår. Då ska ni strypa blodtillförelns till området så gott ni kan med ett hårt knutet skärp eller tröja och sedan lägga kompressor och bandage tajt runt såret. 

Om skadan är på till exempel bröstet där det inte går att stoppa blodflödet på samma sätt som ut till ett ben måste man helt enkelt ta hjälp av ett första hjälpen-kit. 

Läs mer:

kommunikation kris

Kommunikation under kris

Ponera att elen försvinner, mobilnät och internet blir svajigt. Då blir kommunikationen begränsad och du som privatperson har ingen aning om vad som händer i

Läs mer»