nyckel eller kod

Frågan många brukar ställa sin inför ett köp av ett kassaskåp är om låset ska ha nyckel eller kod. I denna guide kommer vi att lista både fördelar och nackdelar med båda låsalternativen. Det finns ingen direkt vinnare utan valet ligger i vad du söker i ett kassaskåp.

Fördelar med nyckellås

En klar fördel med nyckellås är att dom är billigare än kodlås och skillnaden brukar vara från 1000 kronor och uppåt. Tycker man denna prisskillnad är värt det kan ett kodlås vara att föredra. Men nyckellås är även bra på det sättet att du kan låna ut nycklar smidigt utan att du behöver byta koden. Har du en utsatt tid vet du också att ingen hinner kopiera nyckeln, även om risken finns. 

Sedan funkar alltid nyckellås då det inte finns något batteri eller teknik som kan strula. Med tiden kan nyckellåset bli trögare men det går att lösa genom att underhålla låset då det behövs. I regel krävs det minimal med underhåll för kassaskåpen. Nycklar är även ett bra alternativ för dig som lätt glömmer bort saker. Du kan lägga nyckeln på en säker plats i ditt hem. En kod är däremot lättare att glömma bort om du inte skrivit in den på ett par år. 

Fördelar med kodlås

Är du en sådan som lätt slarvar bort fysiska föremål kommer kodlås var det bästa alternativet för dig. Då behöver du inte tänka på nycklarna men däremot ha en fyr-sexsiffrig kod i huvudet att komma ihåg. Du kan även skriva ner koden på en lapp och gömma lappen på ett väldigt säkert ställe. 

En annan fördel med kodlås är att inbrottstjuvarna inte kommer att leta reda på en nyckel. Har du ett nyckellås finns en risk att inbrottstjuvarna vänder upp och ner på ditt hus i sökandet av en nyckel. Kodlås är idag även väldigt säkert och det är inte lätt för en tjuv att knäcka koden. Det kan till och med vara enklare att dyrka upp ett nyckellås än vad det är med ett kodlås. 

På många kodlås kan du även ställa in flera koder där du kan ha koder som du lämnar ut till andra. En del kodlås går på app vilket är väldigt smidigt för att se när kassaskåpet öppnats. Då får du en bättre övervakning över ditt hem. 

Vilket är bäst?

Det bästa är om du kan välja ett kassaskåp där det både finns ett nyckellås och ett kodlås. Utbudet på dessa skåp är otroligt lågt och brukar endast användas av företag där säkerheten är otroligt viktig. Så valet kommer ner till vad du själv tycker är den bästa låsmekanismen. Ingen av alternativet är perfekt men båda är väldigt säkra och kommer att skydda dina ägodelar från ett inbrott. Många kassaskåp kan även modifieras så att du senare kan köpa till ett kodlås om du inte gillar nycklarna. Detta gäller oftast dyrare kassaskåp som är tillverkade i Sverige.